Neural Engine – V čem ho Apple udělal jedinečný?

Od roku 2017 se v nových Apple zařízeních vyskytuje tzv. Neural Engine. Je to typ NPU, neboli Neural Processing Unit, a má na starosti zrychlení umělé inteligence a úkoly strojového učení.

Apple Neural Engine (ANE) funguje v podstatě jako GPU, jenže místo zrychlování grafiky zrychluje operace neuronových sítí. Díky němu jsou modely strojového učení opravdu rychlé a nezatíží se tolik procesor, jako kdyby Neural Engine nebyl. Důvod, proč byste měli o ANE vědět, je ten, že je mnohem rychlejší než CPU nebo GPU a navíc je energeticky efektivnější. O tom, jak přesně Neural Engine funguje, se veřejně bohužel ani moc neví. V zařízeních iPhone se stará o filmařský režim, Animoji, Face ID, Siri a mnohem více.

Apple není jediný, kdo vyvíjí čipy NPU. Například mezi nejslavnější patří NPU Google TPU (Tensor Processing Unit).

Zdroj: www.patentlyapple.com

Neural Engine se poprvé objevil v čipu A11 Bionic v roce 2017. Tehdy měl v sobě 2 jádra, která mohla provádět pouze 600 miliard operací za sekundu. V čipu A12 Bionic byl rozšířen na 8 jader, která dokázala zpracovat 5 bilionů operací za sekundu. Taktéž tento čip na rozdíl od předchozí verze měl o 90% nižší spotřebu energie. Letos se objevil Neural Engine v čipu A15 Bionic s 16 jádry, která zvládají provádět až 15,8 bilionů operací za sekundu.

Neural Engine se objevil také v roce 2020 na počítačích Mac ve formě M1. Tam obsahuje 16 jader a dokáže zpracovat až 11 bilionů operací za sekundu.

Jaký je váš názor na tuhle technologii? Podělte se s námi v komentářích!

Source of preview image: www.9to5Mac.com

3 comments

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..