Je potřeba antivirus na Apple zařízení?

Otázka, zda je na Apple zařízení potřeba antivirus se s námi táhne už od počátku vzniku těchto produktů. Má tedy antivirus smysl či se jedná pouze o nesmyslnou investici, která nemá žádný reálný účinek? Na to se podíváme v dnešním článku.

Před jakýmkoliv hodnocení samotného antiviru je nutné si rozdělit Apple produkty na dvě kategorie, a to na otevřené a uzavřené systémy. Jedinými Apple zařízeními s otevřeným systémem jsou počítače Mac, jejichž otevřenost spočívá v možnosti instalace aplikací odkudkoliv z internetu. Všechny ostatní systémy společnosti Apple dovolují instalaci aplikací pouze z obchodu App Store, a proto se nazývají uzavřenými. 

Antivirus na iOS, watchOS a iPadOS

Začneme rovnou s jednodušší kategorií, a to s uzavřenými systémy. U těch je antivirus bez diskuze naprosto zbytečný. Všechny operační systémy z této kategorie totiž disponují opravdu vynikajícím zabezpečením, které je už od základu chrání před jakýmkoliv škodlivým kódem. Instalaci jakéhokoliv antiviru na iPhony, iPady a Apple Watch tedy považuji za naprosto zbytečnou.

autor: Taras Shypka

Antivirus na macOS

U systému macOS bohužel takto jednoznačná odpověď na otázku týkající se smysluplnosti antiviru není. macOS obsahuje již od základu svůj vlastní antivirus s názvem XProtect, který běží neustále na pozadí a hledá podezřelé procesy, které by mohli ohrozit váš počítač. Pokud tedy nestahujete soubory z neznámých zdrojů, neklikáte na náhodné odkazy, instalujete aplikace pouze z App Store či od ověřených vývojářů a chováte se zodpovědně, tak další antivirus nepotřebujete, jelikož ten systémový je naprosto dostačující.

Pokud si však chcete přidat další vrstvu ochrany před škodlivým kódem, tak máte na výběr z mnoha variant. Rozhodně však vybírejte pouze renomované antiviry, jelikož pochybné antiviry vás nejen že neochrání, ale navíc váš i častokrát okradou o osobní data. Z osobní zkušenosti mohu doporučit tří značky, které jsem řádně ozkoušel. Jedná se o Eset Cyber Security, MalwareBytes a KnockKnock. Ačkoliv vás každý z těchto programů chrání před škodlivým kódem trochu jiným způsobem, tak každý z nich je ověřen mnoha uživateli a plní svoji práce velmi dobře. 

zdroj: Markus Spiske

Je však velmi důležité zdůraznit, že žádný antivirus nezajišťuje absolutní ochranu. Je tedy stále potřeba se mít na pozoru před aplikacemi z neověřených zdrojů, e-mailové přílohy, náhodné odkazy a mnoho dalšího. 

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..