Jaký Mac je pro vás ten pravý?

V jednom z předchozích článků jsem se zabýval výběrem iPhonu, dneska bych se chtěl zaměřit na počítače Mac. Pokud se totiž rozhodnete pro zařízení se systémem MacOS, tak máte na výběr z mnoha modelů. Chtěl bych vám, proto objasnit pro koho je jaký model určený.

Intel nebo Apple Silicone?

   První parametr, nad kterým se musíte rozhodnout je výběr značky procesoru. Spoustu let měly počítače Mac k dispozici pouze Intel čipy, před rokem se ale nabídka rozšířila, když Apple vydal vlastní procesor s názvem M1. V dnešní době bych už Intel variantu při koupi ani nezvažoval, je totiž dražší, pomalejší a spotřebuje více energie, což znamená i menší výdrž baterie. Vhodná je pouze pro uživatele, kteří potřebují spustit Windows pomocí Bootcamp, což je asi tak jedno procento zákazníků. Pokud tedy vyřadíme z výběru všechny Apple počítače s Intel procesorem, tak se nám výběr zmenší a bude tedy lehčí si vybrat. Zbydou nám poté jen procesory M1, M1 Pro a M1 Max. V některých modelech máte na výběr mezi Pro a Max variantou. Pokud se tedy rozmýšlíte, jaký procesor zvolit, tak si musíte zvážit, jak náročnou práci na daném stroji chcete zvládat avšak už i nejnižší konfigurace M1 Pro je extrémně výkonná.

Jakou velikost sdílené paměti?

   Sdílenou paměť si můžete představit jako RAM paměť. Jsou totiž mezi nimi pouze drobné rozdíly a obě určují kolik můžete mít najednou spuštěných aplikací. Jakou velikost ale vybrat? U Macbooků a iMaců s čipem M1 bych pro úplně běžné uživatele vybral 8 GB. Větší variantu 16 GB bych volil pouze v případě, že chcete daný počítač za několik let lépe prodat nebo když potřebujete mít otevřenou v jednu chvíli opravdu hodně aplikací. 

   V případě notebooků s čipem M1 Pro bych doporučil ve většině případů 16 GB. Pro opravdu náročnou práci je ale samozřejmě lepší varianta 32 GB. 

   U Procesoru M1 Max je ale výběr jiný, nejmenší varianta je totiž 32 GB a nejvyšší 64 GB. Troufnu si říci že i 32 GB bude stačit už téměř všem profesionálům a 64 GB je pouze pro opravdu velice specifickou práci.

Stolní počítač nebo notebook?

   Další výběr, který musíte udělat, je rozhodnout se mezi přenosným a stolním počítačem. V tomto ohledu se bude muset rozmyslet sami podle toho, jak a na jakých místech počítač chcete využívat. Pokud moc necestujete, pracujete pořád na stejném místě a nepotřebujete přenosné řešení, tak si můžete s klidem vybrat 24palcový iMac. Nabízí procesor Apple M1, krásný tenký design a hezký LCD display. Pokud ale potřebujete přenosný počítač, tak se musíte rozhodnout mezi čtyřmi modely.

MacBook Air

   Macbook Air je počítač pro většinovou populaci. Nabízí 13,3palcový LCD display, procesor Apple M1, tenký design a výbornou výdrž na baterii. Výkonu je zde přehršel a bez problému můžete sestříhat video ve Final Cutu či upravit fotky ve Photoshopu. Nemá v sobě zabudované větráky, takže vás navíc při práci nebude rušit žádné hučení a v případě velkého přehřátí se akorát trochu sníží výkon. Bez problému s ním budete moci fungovat několik let, a i po takových pěti letech ho budete schopni prodat za velice slušné peníze. Cena začíná na 29 990 korunách a dle mého názoru si tento stroj dokáže tuto cenu skvěle obhájit.

MacBook Pro M1

   Další přenosný počítač z nabídky Applu je MacBook Pro 2020 s procesorem M1. Oproti Macbooku Air nabízí větráky pro lepší chlazení, Touch Bar, jasnější displej, o 2 hodiny větší výdrž baterie a trochu jinou konstrukci. To jsou ve směs všechny rozdíly, nenazval bych proto tento počítač MacBook Pro, protože nemíří přímo na cílovou skupinu profesionálů. Má však smysl v případě, že potřebujete udržet stejný výkon po delší dobu, jelikož větráky dokáží chladit procesor natolik, aby se nepřehříval a následně nesnižoval výkon. Musíte si však obhájit příplatek 9000 korun oproti základnímu Macbooku Air. 

MacBook Pro 2021

   A teď už se přesuneme do opravdu profesionální sféry k nejvýkonnějším notebookům současnosti, a to k Macbookům Pro s procesory M1 Pro a M1 Max. Jedná se o naprosto nejlepší přenosné počítače z dílny Applu. Mají opravdu nádherný displej, skvělé reproduktory, dostatek všech možných portů a samozřejmě extrémní množství výkonu na jakoukoliv práci. Ať už potřebujete stříhat videa na profesionální úrovni, vytvářet efekty či pracovat se zvukem, tak tento stroj je přímo pro vás. 

   Máte na výběr ze dvou velikostních variant, kdy menší verze má 14 palců a větší 16 palců. Jediný rozdíl kromě velikosti je o trochu vyšší maximální výkon, není však v žádném případě tak výrazný jako u předešlých generací a rozhodnout se můžete tedy čistě jenom podle velikosti. 

   Cena menšího modelu začíná na 58 990 korunách a za větší verzi si připlatíte 14 000 korun, takže v základní variantě si za něj Apple říká 72 990 korun. Pro někoho to mohou být astronomické částky, pokud ale porovnáme tyto Apple počítače s konkurencí, tak vyjdou výrazně levněji. 

   Tyto počítače bych doporučil pouze opravdovým profesionálům, kteří využijí tento obrovský výkon a nebo v případě, že potřebujete větší displej, jelikož levnější modely nenabízí displej o velikosti 16 palců. V ostatních případech vám plně poslouží MacBook Air či Pro s čipem M1. 

Source of all images: https://www.apple.com

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..