Jaký iPhone je pro vás ten pravý

Jako každý rok se na podzim představily nové iPhony a s tím vznikla i otázka jaký iPhone si pořídit. Apple totiž stále prodává i starší modely a spousta uživatelů může mít v tomto portfoliu zmatek. Proto bych vám rád pomohl s rozhodováním jaký model je pro vás ten pravý.

iPhone SE 2020

   Začal bych tím nejlevnějším telefonem, který Apple prodává a to je iPhone SE 2020. Nabízí 4.7 palcový displej typu LCD, procesor A13 Bionic a Touch ID v Home buttonu. Baterie je velmi malá a tento model bych doporučil opravdu pouze běžným uživatelům, kteří potřebují iPhone primárně na volání, posílání zpráv a na sociální sítě. Podpora by měla být zřejmě ještě minimálně 3 roky, což je stále dostačující. Jeho cena se pohybuje od 11 690 korun za verzi s 64 GB úložištěm.

iPhone 11

   Další telefon v nabídce je iPhone 11. Ten už je od varianty SE značně rozdílný zejména designem a fotoaparáty. Displej tohoto telefonu má 6,1 palců a je typu LCD. Jeho hlavní rozdíly oproti iPhonu SE 2020 jsou tedy velikost displeje a hlavně jeho rámečky. Tento telefon už totiž neoplývá těmi nevzhlednými okraji po vzoru levnější SE varianty. 

   Dále je zde obrovské zlepšení co se fotoaparátů týče. U iPhonu 11 totiž najdeme 2 zadní fotoaparáty a to širokoúhlý a ultraširokoúhlý. Širokoúhlý fotoaparát je ten klasický, kterým fotíme nejčastěji. U tohoto modelu má ale mnohem lepší specifikace a noční režim, který zesvětlí vaše fotky ve špatném osvětlení. 

   Už jenom kvůli designu a baterii je tento model mnohem lepší než iPhone SE 2020. Proto bych ho doporučil sice stále běžným uživatelům, kteří ale ocení lepší fotky, produktivnější displej a baterii.

iPhone 12

   IPhone 12 je telefon z minulého roku, který má ale stále mnoho co nabídnout. Procesor A14 Bionic vyráběný 5 nanometrovou technologií má stále přehršel výkonu a drtivé většině uživatelů bude stačit. Oproti iPhonu 11 je zde displej typu OLED, který má kontrastnější barvy, sitější černou barvu a šetří dokonce i výdrž baterie. Fotoaparáty tu máme ve stejném složení jako u modelu 11. Samotné snímače jsou ale zase o kus lepší. Hlavní rozdíly v porovnání s iPhonem 11 jsou tedy lepší displej, podpora nových 5G sítí a hranatý design. Cena je 20 000 korun a příplatek oproti iPhonu 11 je tedy 5 000 korun. 

iPhone 13 

   A teď už se dostáváme k letošním modelům a to konkrétně k základnímu iPhonu 13. Designem je téměř identický jako u iPhonu 12 kromě jinak poskládaných čoček fotoaparátu a menšího výřezu pro přední kamerku. Funkčně se zde také nic moc nemění, hlavní rozdíly jsou nový čip A15 a zvětšená výdrž baterie. Příplatek oproti iPhonu 12 je ale pouhých 3 000 korun, a proto bych spíše doporučil tento letošní model.

iPhone 13 Pro

   Poslední telefon z oficiální nabídky Applu je iPhone 13 Pro. Oproti levnějšímu základnímu iPhonu 13 nabízí například 120Hz ProMotion display, takže obraz na tomto telefonu bude působit mnohem plynuleji a budete mít lepší zážitek z používání. Další rozdíl je v konstrukci, zde totiž najdeme záda s matným povrchem a ocelový rám.

   Fotoaparáty jsou zde tři a to klasický širokoúhlý, ultraširokoúhlý a teleobjektiv. Právě teleobjektiv je pouze u modelu s přídavkem Pro a pomůže vám až trojnásobně přiblížit objekty na fotografii bez ztráty kvality. Tento iPhonu bych doporučil pouze náročným uživatelům, kteří využijí funkce, které má navíc oproti základnímu modelu jako například Apple ProRess či ProRaw. 

Jakou vybrat velikost?

   Schválně jsem do výběru nezařadil iPhony Mini a Max, velikost displeje totiž nelze jednoznačně doporučit, jelikož každý na telefonu jiné činnosti. Z mého pohledu je tedy nejlepší si daný model jít vyzkoušet na prodejnu a zjistit jaká velikost by vám vyhovovala. Jakmile budete mít velikost vybranou, tak budete mít mnohem jednodušší výběr. Model Mini je totiž pouze u základních modelů a Max zase pouze u modelů Pro. 

Jakou zvolit kapacitu úložiště?

   Další parametr, který musíte při koupi nového iPhonu zvolit je kapacita úložiště. Pro běžného uživatele stále stačí 64gb za předpokladu, že bude mít uložené fotky a videa na iCloudu a nebude mít nainstalováno přehršel aplikací. 

   Variantu 128gb bych volil pro většinu uživatelů. Umožní vám mít v telefonu spoustu aplikací a fotek. 

   Dále bych 256gb doporučil pro náročnější uživatele, kteří potřebují mít v telefonu uložená hlavně videa. Ty totiž většinou zabírají místa úplně nejvíc. 

   A nakonec variantu 512gb a 1TB bych volil pouze v případě, že je pro vás iPhone profesionální nástroj na tvorbu obsahu. Mám tedy na mysli spoustu objemných videí a fotek.

preview image source: https://www.iosmode.com/wp-content/uploads/2018/12/iphones-must-be-banned-despite-ios-12-1-2-update-qualcomm-says-524314-2.png

sources of all images:

https://memeburn.com/gearburn/wp-content/uploads/sites/3/2020/04/iphone-se-2020-2.jpg

https://www.apple.com/v/iphone-11/d/images/meta/og__f2jtwncwsl2e_specs.png?202011060523

https://www.thairath.co.th/media/Dtbezn3nNUxytg04N1NFQzkMubI0FF85wKOlBuHkHVnz7O.jpg

https://b2c-contenthub.com/wp-content/uploads/2021/09/iphone-13.jpg?quality=50&strip=all

https://www.xda-developers.com/files/2021/09/iPhone-13-Pro-3.jpg

https://teknosafari.net/wp-content/uploads/2020/12/iphone-12-mini-ve-iphone-12-pro-max-turkiyede-satisa-cikti-865554.jpg.jpg

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..