Jan Březina – rozhovor

Jan Březina je fotograf, certifikovaný Apple trenér a technologický nadšenec, který už spoustu let tvoří obsah převážně na platformě YouTube. Přes deset let vytvářel pořad s názvem DIGIT a momentálně točí více jak čtyři roky videa (nejen) o technologiích na svůj osobní YouTube kanál. Jelikož se jedná bez pochyby o velice zajímavou osobnost, tak jsme se ho rozhodli zeptat na pár otázek.

   Kdybyste si mohl nechat pouze jeden Apple produkt, který by to byl?

– Není pro mě vůbec snadné si vybrat pouze jeden, jelikož každý z nich má v Apple ekosystému svojí logiku. Kdybych si však měl vybrat pouze jeden, tak by to byl iPhone, protože je nejuniverzálnější. Dokážu toho na něm udělat asi nejvíce a je celkově nejpraktičtější. Na druhou stranu jsou zařízení, které mám mnohem radši. Teď jsem byl kupříkladu 3 týdny bez Apple Watch a zjistil jsem jak moc je využívám a jak moc mi v každodenním životě chyběly.

   Jaká novinka by vám u další generace iPhonů udělala největší radost?

– Největší radost by mi udělalo, kdyby byl nový iPhone “véčko,” ačkoliv si nejsem vůbec jistý, zda by to byl dobrý nápad. Všechny telefony tohoto konceptu, které jsem měl možnost si vyzkoušet byly vždy nepraktické a systém této konstrukce neuměl moc využít. Pamatuji ale na doby, kdy jsem měl “véčkovou” Motorolu, která byla jedním slovem “frajeřina” a jestli by někdo dokázal vytvořit véčkový telefon, který je frajeřina, tak by to měl být rozhodně Apple. Kdyby Apple vyrobil elegantní a praktický telefon, tak mě by to udělalo obrovskou radost, jelikož jsem vlastníkem iPhonu s přídavkem Max a je spousta situací, kdy je tento telefon vyloženě nepraktický. 

   Jak jste se dostal k fotografování?

– Na vysoké škole jsem až příliš moc hrál počítačové hry a až moc málo chodil do školy. U jednoho projektu jsem přišel až na třetí hodinu a všechna programátorská práce už byla rozdaná, jelikož jsem studoval programování a matematiku. Profesor tedy vymyslel, že budu dodávat testovací data a na konci celý projekt prezentovat. A protože v té době byla jediná možnost skenování a mě skenování připadalo dost blbé, tak jsem objevil jedny z prvních digitálních fotoaparátů, které byly v čechách dostupné, našel pro ně nadšení a teď už se to se mnou táhne déle jak 25 let.

   Jaký žánr hudby posloucháte nejraději?

– Asi bych řekl, že starou hudbu, jelikož se mi nejvíce líbila doba, kdy zpívali Halloweeni, Ellis Cooper a podobně. Pak jsem měl také ještě jednu vlnu s Linkin Park v době, kdy to byli ještě pořádní punkeři a dnes si sice platím Apple Music, ale v podstatě poslouchám pořád ty stejné skladby a Apple Music mám vlastně z toho důvodu, že je to komfortní. Dlouho jsem měl však zaplacený iTunes Match a nakoupených téměř tisíc skladeb. Ty jsem vlastně poslouchal pořád dokola, takže jsem tedy poměrně konzervativní Hard Rock, Heavy Metal posluchač (a samozřejmě úplně nejlepší je japonský baby Metal). 

   Jakou techniku používáte k focení a natáčení?

– Focení mám rozdělené do dvou světů. Jeden svět Honzy Březiny jako běžného smrtelníka, kde je to jednoduché – iPhone 13 Pro Max. A je úplně fascinující, co tento foťák dokáže. Předevčírem jsem natáčel polární záři, kterou jsem stěží viděl očima a iPhone ji krásně natočil. Nebo jsme byli schopni udělat portrét, kde jsou lidi za tmy v popředí, za nimi polární záře a opět z toho vylezl nádherný výsledek. Cinematický režim je za mě úplně úžasný, sice má nějaké chyby, ale je super. Takže pokud natáčím něco jako svůj obrazový deník, tak je to iPhonem a jsem nadšený z toho kam se technika v telefonech posunula a co všechno zvládne. 

    U profesionální techniky se ale snažím dostat s kvalitou co nejdál to jde, abych se co nejvíce vzdálil tomu iPhonu a otevřelo mi to nové možnosti. Takže teď zrovna fotím středodormátovými fotoaparáty od Fuji, což je velmi specifická technika, která mi umožňuje dělat trochu jiný typ fotek než iPhone.

   Jakou aplikaci byste doporučil našim čtenářům?

– Aplikace, která mi poslední dobou dělá největší radost je Headspace, která je určená pro relaxaci a soustředění. Poslední dva roky v koronavirové době pro mě byly strašně těžké, jelikož jsem byl zvyklý napůl pracovat a napůl cestovat, a to mi přinášelo nějakou balanci do života. Jakmile jsem nemohl cestovat, tak jsem o to víc seděl u techniky, psal jsem knihy, natáčel videa, dělal kurzy a pak jsem zjistil, že jsem strašně přetížený z vizuálního vjemu a displejů. Headspace mi v tomto ohledu pomáhal se odreagovat a zklidnit. Byl jsem totiž zvyklý se odreagovávat díváním na film, ale tím si moc nepomůžete, jelikož daná digitální zátěž je pořád stejná, respektive ještě větší a to, že jsem díky této aplikaci byl schopný na půl hodiny zavřít oči a nic nedělat byla pro mě obrovská změna.

   Nakonec bych rád upozornil na slevu na iPure předplatné, které zlevnilo o celých 50%, jelikož je to už 25 let od doby, kdy se Steve Jobs vrátil do Applu. Budeme tedy moc rádi, když si předplatné zakoupíte a Honzu Březinu a jeho kolegy tímto krokem podpoříte. Zde je odkaz- https://ipure.cz/nezarazene/akce-slavime-25-let-hrdeho-apple-odkazu/?ref=15 .

Na rozhovoru spolupracoval- Ondřej Šteigl

source of preview image: https://kreativnikreatury.cz/data/_galerie_media/sddefault.jpg

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..