Nejlepší firewall pro váš Mac

  V macOS je už od základu implementovaný firewall, neobsahuje ale filtr pro odchozí připojení. Aplikace třetích stran tedy mohou mít stále přístup k síti a posílat data o vás na servery vývojářů. Pokud chcete tomuto zabránit, tak si musíte stáhnout jeden z konkurenčních firewallů, které umí odchozí připojení blokovat. Já jsem si vybral Murus a Vallum a chtěl bych vám je v tomto článku představit.

Design

   Jelikož se jedná o dvě aplikace od stejného vývojáře, tak design je velmi podobný. Aplikace jsou vhodné jak pro úplně běžné uživatele, tak i pro náročné, jelikož máte mnoho možností nastavení, ale pokud se nechcete o nic starat, tak stačí Murus a Vallum pouze nainstalovat a zapnout. Design navíc krásně zapadá do designu MacOS Monterey a je velmi nadčasový. 

Jak to funguje?

   Hlavní funkce jsou filtrování odchozích a příchozích síťových připojení. Jednoduše si můžete zvolit jaké aplikaci povolíte nebo zakážete přístup k internetu. Pokud totiž některé aplikaci plně nedůvěřujete, tak jí můžete zamezit používání sítě a tím zabránit neoprávněnému posílání osobních dat mimo váš počítač. Dále můžete filtrovat i systémová připojení a zastavit tak například synchronizaci iCloudu. S blokováním však musíte být opatrní, abyste nevypnuli důležité systémové procesy a tím si neznemožnili práci na daném počítači. Pokud nechcete tyto systémové procesy blokovat, protože nechcete nic zkazit, tak můžete při instalaci zvolit automatické propouštění důvěryhodných procesů systému.

Tato hlavní funkce filtrování připojení je obsažena v aplikaci Vallum. Murus má jinou funkcionalitu, a to chránit sdílené dokumenty, tiskárny či data při sdílení obrazovky.

Osobní zhodnocení

   Tyto aplikace jsem testoval několik týdnů a můj dojem z nich je velmi pozitivní. Zkoušel jsem již několik firewallů od jiných vývojářů a Murus a Vallum jsou z mého pohledu nejlepší. Doporučit ji mohu každému uživateli počítače Mac, kterému záleží na soukromí a chce mít pod kontrolou téměř veškerou síťovou aktivitu. 

  Nakonec bych chtěl zmínit, že aplikace Vallum a Murus jsem dostal od společnosti Murus.it zdarma na testování. Za tento článek mi ale tato společnost nezaplatila a vše co interpretuji jsou moje nijak neovlivněné osobní názory.

Cena

   Ceny se zásadně liší dle verze. Vallum licence pro jeden počítač stojí 15 dolarů. Pokud se podíváme na Murus, tak nejlevnější verze Murus Lite je zdarma, za verzi Basic zaplatíte 10 dolarů a za Pro verzi 35 dolarů. Verze Murus Pro ale obsahuje zároveň i licenci na Vallum a další aplikaci Snail. Právě poslední jmenovaná aplikace je ale zdarma i pro všechny vlastníky licence na Vallum. Dle mého názoru stačí pro běžné uživatele bohatě Murus Lite s Vallum. Za tuto cenu dostanete totiž velice slušný firewall, který by vás u jiných vývojářů stál mnohonásobně víc. Pokud ale chcete ty nejpokročilejší funkce, tak bez váhání sáhněte po Murus Pro.

   Pokud byste si nebyli koupí jisti, tak si všechny zmíněné aplikace můžete stáhnout, nainstalovat a zdarma zkusit plnou verzi na neomezenou dobu. Jediná nevýhoda těchto trial verzí je občasné vyskakování oken na prodloužení zkušební doby. Zde je odkaz pro stažení- https://murusfirewall.com .

source of preview image: https://art-u2.infcdn.net/articles_uploads/4/4607/MacSecurityMain.png

source of images: https://murusfirewall.com/murus/imgfeatures/firewallfiltering2.jpeg

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..