Jaký dotykový displej se používá pro iPhone?

Dotykových displejů je v dnešní době obrovské množství, protože ulehčují a urychlují práci s vaším zařízením. Jaký druh ale přidává do svých zařízení Apple a jak funguje?  

Apple využívá pro své iPhony displeje Retina. Jedná se o displej využívající technologii IPS. IPS (In-plane switching) je zobrazovací technologie z rodiny LCD displejů, která získala své jméno na základě chování tekutých krystalů uvnitř subpixelů. Má vysoký pozorovací úhel, lepší kontrast a nedochází téměř k žádné změně odstínu barev.

Zdroj: https://uxplanet.org/

Na iPhone se poslední dobou používá i Super Retina displej. Ten zas využívá technologii OLED (Organic light-emitting diode). V této technologii se používají organické látky a energie pro vznik světla.

Typů dotykových obrazovek je opravdu mnoho, ale ty nejpoužívanější jsou kapacitní a rezistivní (odporový). Kapacitní displej funguje jednoduchým způsobem – skládá se z vodivé vrstvy a izolantu (například sklo). Jelikož je naše tělo vodivé, tak se při dotyku s vodivou vrstvou naruší elektrostatické pole obrazovky a tím se propojí obvod. Zařízení pak tímto vypočítá přesnou polohu prstu. 

Zdroj: https://www.fannal.com/

Rezistivní displej funguje lehce jinak – na povrchu displeje je pružná vodivá membrána, pod kterou se nachází další vodivá vrstva. Obě tyto vrstvy jsou odděleny tenkou vzduchovou mezerou. Když na jednom místě displej stlačíte prstem, obě vrstvy se propojí a zařízení vypočítá polohu prstu. Tento způsob dotykového displeje patří mezi první na trhu už od roku 1977. I přes to, že umí detekovat pouze jeden prst, tak se v některých zařízení používá dodnes.

Zdroj: https://tech.hindustantimes.com/

Na iPhone se používá právě kapacitní dotykový displej. Díky použití skla a kapacitní technologie je dotyková obrazovka iPhonu velmi přesná a detekuje, i když je obrazovka mastná nebo mokrá.

Source of the preview image: https://www.techradar.com/

2 comments

    1. Hello, thank you very much and we appreciate your feedback. We wish you much success with your blog.

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..