Jak nejefektivněji nahrát systémové audio vašeho Macu?

   Najít software pro nahrávání systémového audia není vůbec snadné. Nativní aplikace jako diktafon či Quicktime totiž zachytí pouze audio nahrané z mikrofonu a systémové audio v nich nativně nahrát nelze. Pokud si tedy například potřebujete nahrát audio verzi vaší on-line schůzky či konference, a nebo jste třeba tvůrcem podcastů, tak v těchto případech si musíte vybrat jednu z aplikací třetích stran. Já jsem si konkrétně vybral aplikaci Audio Hijack, kterou bych rád v tomto článku zhodnotil.

Design

   Jako vždy bych rád začal s hodnocením designu. Mně osobně se design této aplikace velice líbí. Všechny funkce jsou totiž velice intuitivní, ale zároveň nabízejí i spoustu možností, a to je pro všechny aplikace naprosto klíčové. Ať už tedy budete Audio Hijack používat pouze na jednoduché nahrávání hovorů nebo na komplexní vytváření podcastů či videí, tak se vám s ním bude velice dobře pracovat.

Jak to funguje

   Jakmile Audio Hijack zapnete, tak máte na výběr z mnoha možností nahrávání zvuku, mezi něž patří například zachycení celého systémového audia či nahrávání podcastů z několika mikrofonů. Jakmile si vyberete požadovanou možnost, tak se ocitnete na pracovním rozhraní, kde můžete přidávat, odebírat a upravovat jednotlivé vstupy a výstupy, efekty a další pokročilé funkce. Možností je zde opravdu velká spousta a téměř každý profesionál, který vyžaduje komplexní software zde najde vše, co potřebuje. Zároveň ale běžný uživatel může zapnout nahrávání na pár kliknutí a nemusí se o nic dalšího starat. 

   Svoje zvukové stopy si můžete po skončení nahrávání zobrazit v sekci “recordings” a pravým klikem myši si zobrazíte nabídku, kde si můžete zvolit, že chcete daný soubor přidat do Apple Music či ukázat ve finderu a dále s ním pracovat.

Nejzajímavější funkce

   Jako jednu z pro mě klíčových funkcí bych chtěl vyzdvihnout možnost nahrávání audia pouze z vybraných aplikací. Pokud totiž potřebujete nahrát zvuk jen z některých aplikací, tak stačí při startu vybrat položku “application audio” a následně na pracovním rozhraní vybrat, z jaké aplikace se má daný zvuk nahrávat. Samozřejmostí je též podpora nahrávání z více aplikací zároveň, ke kterým můžete přidávat ještě další vstupy jako například mikrofon. Poté už můžete začít nahrávat nebo si ještě vybrat, zda má být daný zvuk přehráván v reálném čase i v reproduktorech či nikoliv. 

   Další funkce, které jsem si velice oblíbil, se nachází v sekci advanced. Jde například o odstranění šumu, synchronizaci nahrávek či odstranění zvuku klikání myši. Určitě se vám už někdy stalo, že jste buď nahrávali zvuk nebo jste měli on-line schůzku a najednou se spustili větráky ve vašem počítači, a vás nebylo skoro slyšet. V tuto chvíli stačí pouze přetáhnout ikonu s názvem “Denoise” z této sekce advanced na pracovní plochu mezi vstup a výstup a rázem je zvuk opět krystalicky čistý a vy se dál můžete soustředit na danou nahrávku či schůzku. Podobná užitečná funkce odstraňující nežádoucí zvuky v této aplikaci se jmenuje “Declick”, která z vaší nahrávky odebere veškeré zvuky klikání myši.

Cena

   Cena této aplikace je pro Českou republiku 72 americký dolarů neboli zhruba 1550 korun a dle mého názoru si Audio Hijack tuto cenu absolutně obhájí. Pokud byste si nebyli koupí jistí, tak si můžete stáhnout zkušební verzi. Zde je odkaz pro stažení- https://rogueamoeba.com/audiohijack/.

Osobní zhodnocení

   S aplikací Audio Hijack se mi velice dobře pracovalo a za dobu testování jsem nenarazil na žádné bugy či podobné nepříjemnosti. Vše funguje bez problémů, nic se neseká a je vidět, že si s vytvářením této aplikace dali vývojáři opravdu záležet. 

   Nakonec bych chtěl zmínit, že aplikaci Audio Hijack jsem dostal od společnosti Rogue Amoeba zdarma na testování. Za tento článek mi ale tato společnost nezaplatila a vše co interpretuji jsou moje nijak neovlivněné osobní názory.

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..