Jak vybrat ochranné sklo pro Váš iPhone?

Bez ochranných skel by mnozí z nás určitě měli nejednu prasklinu na displeji. Je to ta nejlepší ochrana na předek telefonu, kterou snad můžeme v dnešním světě sehnat. Výrobců a typů ochranných skel je opravdu mnoho, tak podle čeho vybírat?

Ochranné sklo vám nabízí hned několik výhod oproti ochranné fólii. Nejdůležitější fakt je to, že sklo má několikanásobně vyšší úroveň ochrany než fólie. Sklo nezkresluje obraz, zachovává původní kvalitu displeje, při instalaci nezanechává tolik vzduchové bubliny a lépe po něm klouže prst.

Existují tři typy ochranných skel – 2D, 2.5D a 3D. 2D skla mají hranaté zakončení a jdou na povrchu displeje dost vidět. Nejsou určena pro zakřivené displeje a přítomnost skla na displeji jde hmatem znatelně poznat. 2.5D skla mají zase zaoblené okraje, takže při přejetím prstu je okraj příjemný na dotek, ale na zakřivené displeje nejsou uzpůsobena. 3D skla kopírují celý povrch displeje telefonu, takže pro zakřivené displeje je tento typ ideální.

Dalším důležitým parametrem je tvrdost samotného skla. Pro tvrdost ochranných skel se komerčně využívá stupnice podle tvrdosti grafitu, kde 9H je nejvyšší možný stupeň, kterým se také označuje nejtvrdší používaný grafit. Tato stupnice je ovšem zavádějící, jelikož grafitová tužka nikdy do skla rýhu neudělá. Tvrdost 9H mají v dnešní době téměř všechna ochranná skla, proto si na tento parametr ani tolik dávat pozor nemusíte.

Dávat pozor si musíte dávat taky na to, aby vámi vybrané sklo bylo “case friendly”. To v češtině znamená, že sklo je vhodné kombinovat s pouzdrem na záda telefonu. Ochranné sklo s tímto označením je navrženo tak, aby se nedotýkalo krytu na vašem telefonu. Většinou jsou tato skla dokonale zaoblená, nebo pouze nedosahuje až k okrajům telefonu.

Source of the preview image: https://jablickar.cz/

Source of other images: https://alza.cz/

2 comments

    1. Dobrý den, já osobně bych doporučil dokoupit ještě pouzdro. Zadní skla totiž často rádi praskají a jejich výměna je dosti drahá. Samozřejmě s ochranným pouzdrem bude telefon tlustší a designově méně líbivý, avšak váš iPhone bude lépe chráněn proti případným pádům a škrábancům. S pouzdry na vámi zaslané stránce nemám zkušenosti, mohu vám však doporučit buď originální Apple kryty či produkty značky PeakDesign.

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..