Nový čip M1 Ultra od Apple, který překoná kdejakou konkurenci

Nedávná Apple Keynote nám přinesla mnoho novinek, jako například Mac Studio s novým čipem M1 Ultra. Tento už čtvrtý čip z rodiny M1 dělá svým výkonem počítač Mac Studio pořádně našlapaným strojem pro opravdové profesionály. Svou rychlostí a spotřebou nechává za sebou kdejakou konkurenci.

Ve skutečnosti se jedná o dva už dlouho známé čipy M1 Max spojené k sobě. Apple před námi dlouho kryl fakt, že čipy M1 Max mají speciální architekturu UltraFusion, díky které se dají oba čipy propojit a pro operační systém se pak tváří, jako by tam byl jenom jeden. Co se týká rychlosti komunikace mezi čipy, tak spolu dokážou komunikovat rychlostí až 2,5 TB/s, takže nějaké zpomalení nelze poznat.

114 miliard tranzistorů dělá z čipu M1 Ultra hodně rychlý čip, který zvládne vykonávat až 22 biliónů operací za sekundu. Tolika tranzistorů ještě nikdy nebylo v osobním počítači dosaženo. Co se týče samotného CPU, tak to má 20 jader, z nichž je 16 výkonných a 4 úsporný. Spotřeba CPU je minimální. Při 60 W dokáže M1 Ultra vyprodukovat o 90 % větší výkon, než 16jádrový Core i9-12900K. Grafika v čipu až s 64 jádry by se měla rovnat výkonem se slavnou RTX 3090, ale místo 310 W bude spotřebovávat pouhých 110 W.

Rychlost unifikované paměti se zvedla na 800 GB/s a kapacita může být až 128 GB. Díky dvakrát silnějšímu mediálnímu enginu podporuje čip přehrávat až 18 videosekvencí v 8K ProRes 422 a podporuje až 5 displejů – pro střih videa je jako stvořený. Můžeš na něm spouštět komplexní částicové simulace nebo renderovat masivní 3D prostředí v ohromné rychlosti a výkonu. Je to čip, který bude konkurence jen těžko překonávat.

Source of all images: apple.com

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..