iOS 15

Na konferenci WWDC 2021 Apple představil celkem čtyři nové verze systémů. Samozřejmě pro iPhony, iPady, počítače Mac a Apple Watch. V tomto článku bych se rád podíval právě na iOS. 

Facetime hovory

   Letos se FaceTime dočkal velkých změn. Jedna z nevýznamnějších funkcí je SharePlay. Nově tedy můžete s přáteli během hovoru poslouchat hudbu nebo se společně dívat na filmy či seriály. Jako další stojí za zmínku noise reduction, která se snaží vyrušit okolní zvuky při probíhajícím hovoru. Ostatní lidé by vás pak měli slyšet mnohem lépe a zřetelněji.

Zprávy

   Nově přibude do zpráv funkce “sdíleno s vámi”. V iOS 15 budete moci poslat odpověď přímo z dané aplikace bez nutnosti se vracet zpět do zpráv. Tuto vychytávku najdete ve Fotkách, Apple Music, Safari, Podcastech, Apple News a Apple TV. 

Focus

   Do kontrolního centra bylo přidáno nové tlačítko Focus. Za úkol má rozšířit možnosti funkce nerušit, která je už v iOS nějaký ten pátek. Nově si budete moci nastavit několik scén, kdy chcete být vyrušeni pouze vybranými kontakty a aplikacemi. Nastavit samozřejmě půjde i automatické zapínání a vypínání těchto režimů pro větší komfort.

Oznámení

   IOS 15 přináší pro oznámení nový svěží design. Ke zprávám nově přibudou fotografie z vašich kontaktů a ikony aplikací se zvětší pro lepší identifikaci. Samozřejmě se stále oznámení seskupují do sbírek s možností doručování na základě nastaveného plánu. Ty jsou pak ještě řazeny inteligentně dle priority s nejdůležitějšími úplně nahoře.

Safari

    První změna v Safari které si zřejmě všimnete jsou přepracované karty. Nově připomínají výrazně designem ty z Google Chromu a musím říci, že jsou výrazně více přehledné. Dále se změnilo místo vyhledávacího pole. Teď je téměř až u spodního kraje obrazovky a značně zlehčuje ovládání telefonu jednou rukou. Za zmínku rozhodně stojí také přidání rozšíření, které by mělo být velmi podobné jako tomu v Safari na počítačích Mac. 

Mapy

   Změny v mapách jako jsou podrobnosti o silnicích, čtvrtích, budovách, stromech a podobných objektů se bohužel do map České Republiky pravděpodobně nedostanou a zůstanou pouze v USA, kde bude navíc ještě nová vyhrazená mapa řízení, která má pomáhat upozornit na dopravní nehody a dopravní podmínky. Stále ale tedy vůbec není jasné jaké změny se vůbec týkají naší země a jestli nějaké novinky vůbec dostaneme.

Živý text

   Živý text uživatelům nabídne informace o obrázcích s možností volat a odeslat mail jednoduchým klepnutím na daný text v obrázku. Čeština ale bohužel nebude vůbec podporována.

Peněženka

   Apple Wallet bude nově nabízet ukládání osobních dokladů jako je například občanský a řidičský průkaz nebo klíče od hotelových pokojů.

iCloud+

   ICloud je v nové aktualizaci značně rozšířen a už nebude pouze o synchronizaci a záloze dat. Nově bude nabízet soukromý přenos na iCloud, rozšířeni podpory HomeKit Secure Video, kdy vám data z vašich bezpečnostních kamer nebudou započítána do tarifu a službu iCloud Private Relay, která má zajistit bezpečnost veřejných sítí. Data šifruje pomocí dvou samostatných internetových relé, takže vás chrání před použitím vaši IP adresy webovými stránkami za účelem cílených reklam či prodejem dat.

Soukromí

   Do nastavení přibudou údaje o ochraně osobních údajů, neboli jak aplikace využívají vaše oprávnění, kterým doménám třetích stran tyto data posílají a jak často tak činí. Další novinka je v mailové schránce, kde nativní Apple aplikace skryje vaši IP adresu, takže na vás nebudou moci inzerenti cílit reklamu na základě polohy a ani jinak zneužívat vaše údaje o poloze. Odesílatelům také brání vidět kdy a jestli jste si daný mail otevřeli.

Počasí

Počasí přináší nový lehký vzhled s lepším grafickým zobrazením údajů a animovaným pozadím se srážkami, teplotními mapami a kvalitou ovzduší.  

sources:https://cdn.nerdschalk.com/wp-content/uploads/2021/06/ios-15-image-7.png

https://www.apple.com

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..