MacOS Monterey

Je to týden, co proběhla prezentace Společnosti Apple na konferenci WWDC 2021. Jako již tradičně i letos na ní byly představeny nové operační systémy, se kterými budeme fungovat od podzimu letošního roku. Největší porci novinek obsáhl iOS 15, ale i ostatní systémy se dočkaly celé řady vychytávek a mnohé z nich jsou společné pro všechny platformy.

My se společně podíváme na novinky a vylepšení počítačových zařízení od Applu. O slovo se nám hlásí macOS Monterey. Ten by měl představovat doladěnější podobu macOS Big Sur, který byl přestaven loni a znamenal dynamické přetvoření podoby macOS jak designově, tak způsobem tvorby a zápisu zdrojového kódu. V tom budeme i letos pokračovat u macOS Monterey, který si pro nás připravil tyto vychytávky:

Zkratky

Až se tomu ani nechce věřit, ale tato funkce na počítačovém prostředí doposud chyběla. Aplikace zkratky je svým způsobem takové základní programování. Dáváte do aplikace posloupnost úkonů, které mají být provedeny, když danou zkratku spustíte nebo dáte příkaz Siri, aby ji provedla.

Zkratky si můžete buď vytvářet sami a věřte, že je velmi příjemné, když po několika desítkách minut, dnů, nebo v případě opravdu složité zkratky i delší doby, konečně vaše zkratka udělá přesně to, co bylo zamýšleno.

Zkratky
zdroj:www.youtube.com

Mnoho zkratek je ale v tuto chvíli k dispozici na internetových stránkách a stačí si je stáhnout. Můžeme se v některém z následujících článků na některé zkratky podívat a připravit je pro vás rovnou ke stažení.

Nevýhodou zůstává absence automatizací, tedy provedení úkonu, je-li splněna nějaká vstupní podmínka, ale těch bychom se měli snad brzy dočkat.

AirPlay na Mac

Funkce AirPlay není v prostředí Applu ničím novým a nejčastěji ji využíváme při zrcadlení obsahu na Apple TV (v mém případě asi nejčastější způsob využití Apple TV). Nově budeme moci tuto funkci využít i při přenosu videa, filmu nebo jen prezentace fotek z iPadu či iPhonu na obrazovku Macu. Jste tak schopni ve vteřině pokračovat ve sledování na větší obrazovce. Můžete takto zároveň sdílet zajímavá videa nebo herní chvíle s kýmkoliv, kdo má ve vašem okolí Macové zařízení.

AirPlay to mac
zdroj:www.youtube.com

Universal control

Asi nejpřelomovější funkce uplynulé konference. Při sledování Craiga Federighiho, když universal control prezentoval, jsem se několikrát přistihl, že ani nedýchám. Myšlenka toho, že k ovládání všech zařízení a je jedno, jestli se jedná o MacBook, iMac nebo iPad, bude potřeba pouze jedna klávesnice a myš. Přechod mezi nimi bude fungovat naprosto totožně, jako u používání dvou monitorů.. nemám slov. Jako u mnoha funkcí, které Apple představuje, ani tady se nejedná o nic nového, co by v technologickém prostředí ještě nebylo představeno, ale způsob, jakým byla tato funkce vložena do EcoSystému Applu, to prostě nemá a troufám si říct, že ještě delší dobu nebude mít konkurenci.

Universal control
zdroj: www.youtube.com

Panely v Safari

Naprosto banální myšlenka, kterou v současné chvíli zkouším na rozhraní iPadOS 15 beta. Představte si, že máte mnoho stránek, které používáte takřka každý den a do toho každý den přibývají další stránky, které si chcete nechat v liště, jelikož se k nim máte tendenci ještě v budoucnu vrátit. Velmi složitě se pak drží pořádek v liště otevřených stránek, i když si nejpoužívanější stránky připnete na začátek lišty.

Panely v Safari
zdroj: www.youtube.com

Tento neduh by měly v Safari vyřešit Panely. Jednoduchá záležitost složkování stránek. Vytvoříte si tzv. Skupinu panelů, kterou si pojmenujete a do ní si otevřete stránky s danou tématikou (pokud máte sdílený počítač se svou drahou polovičkou, tak bych názvy některých choulostivějších složek raději nadepsal nudným názvem, ať nelákají k otevření). V mém případě mám například složku nadepsanou Sport a po jejím otevření se načtou lišty se stránkami Livesport, Eurosport, Sport.cz a několik dalších. Je možné zde otevřít i další stránky, které zde následně zůstanou uložené.

Pochopitelně zůstává i standardní panel, kde můžete otevírat libovolné stránky a následně si je přetažením přesunout do konkrétní složky. V prostředí iPadOS 15 tato vychytávka funguje velmi dobře a nemohu se dočkat, až ji odzkouším i v novém macOS Monterey.

Zbylé novinky

Nový operační systém v sobě vylepšení skrývá daleko víc. Vyjma těch, které jsme si již probrali, v macOS Monterey naleznete například:

Režim nízké spotřeb energie

Opět implementace a snaha sjednocení jednotlivých OS a jejich funkcí. Režim, který dobře známe a mnozí uživatelé, hlavně na starších zařízení, jej vděčně používají každý den, se dočká zastoupení i v macOS. Půjde jednoduše zapnout v Předvolbách systému -> Baterie -> Režim nízké spotřeby

Režim nízké spotřeby
zdroj: www.9to5mac.com

Rychlé poznámky

Některým z nás se nejednou stává, že potřebujeme v rychlosti vytvořit poznámku a ne každý má poznámky nachystané v Docku. Podobně jako u iPadOS 15, kde pomocí Apple pencilu jsme schopni z pravého spodního rohu vyvolat Poznámky, i v macOS Monterey bude možné z funkčního pravého spodního rohu vyvolat Poznámky. Bude potřeba nastavit tuto možnost přes Mission Control a ovládání funkčních rohů.

Rychlé poznámky
zdroj: youtube.com

Odkazy na FaceTime hovory

Videohovory přes FaceTime budou ještě snazší díky možnosti vytvoření a sdílení odkazu na daný hovor. V dnešní době se velmi často stává, že někoho známe, máme na něj kontakt na instagramu nebo messengeru, ale telefoní číslo nebo jeho Apple ID neznáme. Takto bude stačit odeslat odkaz ve zprávě a hned budete ve spojení přes audio nebo video hovor. Zároveň tím dáte možnost využít FaceTime i pro uživatele mimo Apple EcoSystém.

Změna barvy kurzoru

Pokud jste fanoušek například herní série Counter Strike, tak změna barvy kurzoru je pro vás naprosto běžná věc. U počítačových zařízení to už natolik běžné není. Apple nám nyní dává možnost změnit okoukanou, ale praktickou černou variantu kurzoru. pokud se k tomuto kroku odhodláte, vezměte v potaz barvu tapety/pozadí vašeho zařízení, ať většinu času netrávíte jeho hledáním.

Závěr

Velmi se těším, až si nové funkce budu moci odzkoušet. Mělo by to být v dohledné době, takže napíši první dojmy, jak systém běží a jak dobře pracují nové funkce v prostředí macOS Monterey.

Snad se vám článek líbil a já se budu těšit zase u dalších zajímavostí, novinek nebo recenzí.

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..