Srovnání iPhone 12 mini a iPhone 4

Zdravím všechny čtenáře, jelikož jsem si koupil iPhone 12 mini a nedávno také dostal iPhone 4, rozhodl jsem se, že se s vámi o mé poznatky podělím . Všimnul jsem si velké podobnosti designu, tudíž jsem se rozhodl je dát vedle sebe a napsat o nich článek. Přesuneme se tedy ke srovnání.

Fotoaparát

Na iPhonu 4 máme sice pouze jednu čočku fotoaparátu, ale musím říci, že jsem byl překvapený, jak pěkně fotí. Senzor má krásné podání barev a na sociálních sítích fotky pořád důstojně obstojí. Když se podíváme na technické specifikace, tak iPhone 4 nabídne 5Mpx fotoaparát a blesk o jedné LED diodě. Ačkoliv 5Mpx může znít vzhledem k dnešním telefonům směšně, nezapomeňte, že u fotoaparátu nejde pouze o technické specifikace a u Apple telefonů to platí dvojnásob.

iPhone 12 mini má oproti iPhonu 4 dvě čočky (širokoúhlou a ultraširokoúhlou), které mají shodně 12 Mpx. Jelikož je tento model o 10 let novější, je pochopitelné, že fotoaparát bude mít minimálně o třídu lepší. IPhone 12 mini nabízí lepší dynamický rozsah, hezčí barvy, Live Photos a v neposlední řadě i noční režim.

Displej

Displej u iPhonu 4 je v celku hezký LCD panel s retina rozlišením. Oproti iPhonu 3GS má dvojnásobné rozlišení a je to opravdu znát. V dnešní době sice nijak nezazáří, ale ošklivý rozhodně není. Horší je to ale s velikostí, má totiž pouhých 3,5 palců, což jsou opravdu miniaturní rozměry a musíte si pořádně rozmyslet jestli vám tato velikost bude stačit.

iPhone 12 mini je na tom ale s displejem úplně jinak. Poprvé totiž máme i na levnějším vlajkovém iPhonů OLED displej, který je nádherný a patří k absolutní špičce. Krásné barvy, pozorovací úhly i kontrast. Displej je tedy určitě jedna z předností iPhonu 12 mini. Jeho velikost je oproti iPhonu 4 znatelně výrazně lépe použitelná. IPhone 12 mini má totiž 5,4 palců, což obvykle stačí na většinu činnosti. Samozřejmě nemůžete čekat takovou produktivitu jako na modelech s označením Max, ale to většinou uživatelé, kteří hledají malý telefon neočekávají.

iPhone 4 a iPhone 12 mini

iPhone 4

Nejdůležitější otázka je, zda se dá iPhone 4 používat i v roce 2021. Můj subjektivní názor je, že ho může používat každý nenáročný uživatel, který nemá v mobilním telefonu důležitá data kvůli starému operačnímu systému, netráví na něm spoustu času a nepotřebuje ten nejlepší displej, fotoaparát a výkon.

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..