Nový iMac, těší mě

“Jeden čip, který vládne všem, jeden jim všem káže, konkurenční sestavy do temnoty sváže.”

Asi tak by se dalo popsat loňské představení nových čipů od společnosti Apple. Oficiální označení znělo Apple Silicon, ale více se vžilo označení první generace, které nese název M1. Od loňského podzimu se z nich stalo srdce a duše Macbooků Air 13″ a základních provedení MacBooků Pro 13″. Už tehdy bylo jisté, že se jedná o komponent, na kterém bude chtít společnost Apple stavět své budoucí zařízení a pokusí se jím nahradit do té doby využívané procesory a grafické karty od společnosti Intel.

Museli jsme si počkat sice půl roku, ale konečně je to tady. Nové iMacy jsou předsta.. co to.. to snad ne..

Ano, asi tak probíhalo včerejší představení v mém podání a troufám si říct, že jsem nebyl sám. Radost z nových stolních počítačů vystřídal úžas a údiv nad barevným vodopádem, který se na mne z obrazovky Apple TV valil. Barevné variace jsme zvyklí vídat spíše u iPhonů, kde je model 12/12 mini možné pořídit v pěti různých barevných provedeních a od loňského roku i u iPadu Air 10,9″, který taktéž nabízí pět barevných variant. U iMac se do toho opřeli ještě víc a připravili hned 7 barevných variant ve třech konfiguracích. Dali vzpomenout na legendární iMac G3, jenž se představil v pěti barevných provedeních a dokázal, že stolní počítač může být jak funkční, tak i stylový.

Barevné variace nových iMaců
zdroj:www.apple.cz
iMac G3
zdroj:www.youtube.com

Celkově, když pomineme až přehnanou rozmanitost barev, je ale design nových iMac velmi zdařilý a opět se sjednocuje tvarové provedení jednotlivých věcí, které Apple nabízí. Tvar obrazovky je tenčím a čistším zpracováním profesionálního externího monitoru Pro Display XDR. Jedinou kaňku vidím na spodní “bradě” obrazovky, kterou měla sice i předešlá generace, ale ta ji opticky skryla logem s nakousnutým jablíčkem. Troufám si říct, že takovéto zařízení, které bude určovat design iMacu na několik dalších let, by si zasloužilo obrazovku přes celou přední stranu. Ne vše se ale dá vykompenzovat výkonem.

Co teda nabídne nového? Jednotlivé části si teď zkusíme přiblížit a popsat.

Výkon

Celé zařízení je postaveno kolem čipu M1, který je alfou a omegou tohoto zařízení. Díky němu bylo možno zmenšit předešlou základní desku a chladící soustavu. Zařízení by tak mělo být snáze chlazené a zároveň běžet velmi tiše.

Základní deska nových iMaců
zdroj:www.youtube.com

Pixelů není nikdy dost

Nová úhlopříčka 24″ je přesně něco mezi tím, co nabízely předchozí generace. I kvalita zobrazení jako by si nemohla vybrat a zůstala na půli cesty na 4,5K rozlišení. V kombinaci s 500 nity, více než miliardou barev spektra P3, které Apple využívá již řadu let a my si tak můžeme dopřát výraznější odstíny modré a zelené barvy, to dává příslib velmi kvalitní pracovní obrazovky. Samozřejmostí je retina technologie, díky které můžete na zařízení pracovat i delší dobu bez únavy očí a bolesti hlavy.

Součástí obrazovky je i nová přední kamera, která se dočkala zlepšení kvality na dvojnásobek, tedy 1080p. Ve spolupráci s čipem M1 bude docházet k lepšímu zachycení obrazu, a to i při slabších světelných podmínkách. Nejnovější algoritmus, který bude obraz zpracovávat, dokáže za sekundu provést až miliardu různých úkonů, aby byl obraz co nejlepší, takže před telefonátem neodflákněte líčení a styling, vše bude vidět velmi dobře.

Studiový zvuk

Kde jsou ty doby, kdy každý správný uživatel PC míval za monitorem z každé strany bedničku, aby si mohl cokoliv poslechnout v pořádné kvalitě. Reproduktory a mikrofony se postupně staly součástí stolních zařízení a letošní generace iMaců tuto technologii posouvá ještě dál. Uvnitř najdeme sestavu šesti reproduktorů, které podporují formát Dolby Atmos a disponují dvěma páry wooferů, které mají antirezonanční uspořádání. Ty dávají pocítit krásně hluboké basy bez nežádoucích vibrací.

Studiový zvuk
zdroj:www.youtube.com

Zvuková soustava je doplněna o tři mikrofony, které snímají zvuk ve studiové kvalitě a díky paprskové technologii nebude vaše volání nebo nahrávání rušeno okolními zvuky a ruchy.

Touch ID

Neposlední úpravou je změna klávesnice Magic Keyboard. Ta je obohacena o několik funkcí, například tlačítko emoji, ale hlavně Touch ID. To má, krom standardních funkcí na přihlašování, placení a potvrzování hesel, novou funkci. Je schopno pouhým přiložením prstu přepínat mezi uživateli.

Nova Magic Keyboard s Touch ID
zdroj:www.youtube.com

Celá klávesnice má taky nový, zaoblený design a barevné přizpůsobení, podle daného zařízení.

Zpracování

Jak už bylo řečeno, zařízení se bude prodávat v sedmi různých barevných provedeních a třech variantách. Všechny budou mít monitor 24 palců.

Základní varianta bude v prodeji pouze ve čtyřech barevných provedeních, a to v modré, zelené, růžové a klasické stříbrné. Stejně jako u MacBooku Air bude mít o něco slabší verzi čipu M1. Procesorová část bude mít standardních 8 jáder, přičemž 4 jsou výkonostní a 4 úsporná. Grafická část nabídne pouze 7 jáder. Jeho součástí je i 16 jádrový Neural Engine a 256GB SSD pamět.

Cena:

  • 37 990,- s DPH

Vyšší varianty se kromě ceny od sebe liší pouze kapacitou, kde je možno vybírat mezi 256GB a 512GB SSD pamětí. Jsou zde k dispozici i zbývající tři barevné provedení, a to žlutá, oranžová a fialová. Pohání je plnohodnotná verze čipu M1 s 8 jádrovým procesorem, kde jsou opět 4 jádra výkonnostní a 4 úsporná. Grafický výkon zajišťuje 8 jáder a je zde i 16 jádrový Neural Engine.

Na zařízení jsou také dva porty USB-A 3. generace. Napájecí kabel je poprvé proveden z pleteného materiálu s magnetickou “magsafe” koncovkou (dostupné i u základní varianty). Připojení ethernetu se přestěhovalo ze zařízení do napájecího adaptéru.

Cena:

  • 256GB 43 990,- s DPH
  • 512GB 49 990,- S DPH

Závěr

Shrnuto, podtrženo je nový iMac střídavé nadšení a zdrženlivost. Zařízení je krásně lehké, má takřka dokonalý design a předpokládaný výkon by měl být dostatečný na delší dobu. Na mnoha detailech je vidět pořádný kus práce, ale celek se tváří docela rozpačitě a některé varianty se díky tomu i červenají. Za sebe bych si dokázal představit mít tohoto “drobečka” doma.

Celkový názor si uzavřu až po odzkoušení na prodejně a případně sem přidám update.

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..