IPad Mini s výkonem na maximum

Zářijové datum jako již každoročně patří společnosti z Kalifornie a jejich Apple Keynote. Rok od roku se opakuje takřka stejná písnička, kdy jsou fanoušci jablečných zařízení “vyhajpovaní” uniklými a zaručeně pravdivými podobami nových zařízení. Většina těchto očekávání je pak spláchnuta studenou sprchou během konference.

Letošní rok se dal v mnoha ohledech brát jako takový přechodný ročník. Představená zařízení a způsob, jakým byla prezentována tomu bohužel odpovídal. Celkově na mě konference působila dojmem, jako by Vám dal někdo včerejší noviny, kde jen změnil font písma a vydával je za dnešní. Působí to na Vás jako naprostá novinka, ale máte pocit, že už jste to přeci jen někdy četli.

Dost ale kritického ohlédnutí za úterním zklamáním. Dostal jsem svěřeno asi nejpříjemnější překvapení letošní konference a to iPad Mini. Ano, netušil jsem, že to někdy napíši, ale iPad Mini, produkt, který ve své předešlé podobě a ceně byl jeden z nejméně prodávaných zařízení, mě nadchnul nejvíce.

Jedná se již o 6. generaci tohoto zařízení, jehož počátek se datuje zpět do roku 2012. Apple se očividně nechce nejmenšího z produktové řady iPadů vzdát a tak mu vdechnul nový život a to z plných plic.

Vzhled

Po iPadech Pro a Airu se i verze Mini dočkala přechodu na “beztlačítkové” provedení. Rozměry zařízení oproti předchozí generaci doznaly zmenšení výšky a váhy zařízení, šířka zůstala zachována, aby byl udržen poměr stran a tloušťka narostla o 0,2 milimetry.

Display přešel na provedení Liquid Retina. Má sice o 0,4 palce větší úhlopříčku, která tak má 8,3 palce, ale nemohu se ubránit dojmu, že širší černé rámečky, které lemují i iPad AIr jsou pro tělíčko iPadu Mini až příliš široké a působí velmi mohutně.

Další změnou je umístění tlačítek hlasitosti. Ta jsou nově umístněna na horní straně zařízení. Je to poprvé v historii, kdy jsou tlačítka hlasitosti a zapínací tlačítko na stejné straně zařízení a na první pohled to působí více než nezvykle. Důvod tohoto kroku je prostý. Design se skosenými stranami umožňuje iPadu konektivitu s Apple Pencilem 2. generace. Ten je však na délku skoro stejně dlouhý jako iPad samotný, takže by tlačítka překážela a na opačné straně bývá hřbet obalů v provedení Folio, které jsou nyní pro tento model k dispozici.

Co se týče vzhledu zařízení, tak se sluší dodat, že bude prodáván ve čtyřech barevných variantách. Po vesmírně šedém provedení nám přibyla další barva s kosmickou tématikou a to hvězdně bílá, doplněna ještě fialovou a růžovou.

Technické parametry

Celková rozporuplnost letošní konference se pak velmi viditelně promítla i do technického zpracování a vybavenosti Miniho. No ostatně můžete posoudit sami.

Srdcem zařízení je aktuální procesor s označením A15, který bude pohánět i aktuální modelovou řadu iPhonů 13. To z něj dělá paradoxně nejvýkonější ze tří cenově dostupných iPadů aktuální produktové řady. Na první testy si musíme zatím počkat, ale výkonem by mělo jít o zajímavý a cenově dostupný stroj, který bude schopen i náročnějších pracovních výzev.

S přechodem na zkosené hrany se na spodní straně objevil i konektor USB-C, který zvyšuje pole působnosti a konektivity zase o stupeň výš. Nebude tak problém propojit Vaše flesh disky nebo přenosné disky rovnou do iPadu a to bez redukce (přeci jsme už všichni přešli na USB-C nebo Vy ještě ne ?).

Oba představené iPady dostaly do vínku novou přední ultra širokoúhlou kameru s rozlišením 12MP a funkcí centrování záběru. Pokud Vám tato funkce utekla, tak věřte, že pokud nejste tvůrce Tik Tok obsahu nebo školitel, který v Covidové době musí fungovat přes Zoom, Webex nebo jinou podobnou aplikaci, tak jste o moc nepřišli a využití této vychátávky bude jen příjemný bonus.

Zapínací tlačítko nebo chcete-li Power button v sobě ukrývá, stejně jako u iPadu Air, bezpečnostní prvek Touch ID.

Poslední věcí, která se jeví z technologického ohledu částečně zvláštní a částečně pochopitelná, je absence Apple Smart keyboard Folio nebo Apple Magic keyboard pro iPad Mini. Tyto doplňky se vždy upravují na velikost iPadů, ke kterým budou prodávány, aby sloužily zároveň jako obaly. Zdá se, že velikost Miniho neumožňuje vytvoření klávesnice v jeho rozměrech tak, aby byla stále použitelná pro běžné využití a tlačítka spíše nepřekážela nebo nebyla příliš malá na běžné psaní. K zařízení tak můžete použít s Apple Pencil, ale skládací klávesnici již nepřipojíte. Jedná se, alespoň pro současnou generaci o definitivní rozhodnutí, jelikož na zadní straně nenajdeme ony tři piny, přes které probíhá konektivita klávesnice s iPadu. Tak třeba příště. Třeba..

Závěrem

Nezbývá než popřát nové generaci iPadu Mini, ať najde co nejširší pole zákazníků a osloví co nejvíce možných zájemců. V tomto drobečkovi totiž dříme obrovská sílá a potenciál, byť nebudu skrývat, že mohl být ještě o něco lepší a dotaženější. Těším se na první dojmy z tohoto zařízení asi nejvíce ze všech nově představených a Vám mohu vřele doporučit, abyste se stavili na značkové prodejny a u stolu s iPady mu věnovali pozornost.

Díky za pozornost a přečtení tohoto článku. Budu rád za Vaši zpětnou vazbu. Najdete mě na instagramu @jeremius43.

Zatím zdar,

Jirka

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..