Jak bude vypadat a co bude nového v iOS 16?

Další Apple Keynote je za námi a to znamená, že je opět spousta novinek, které Apple oznámil. Jedna z nich je například iOS 16 s hromadou skvělých funkcí, jaké si určitě zamilujete!

Největší novinkou v iOS 16 je libovolný vzhled zamknuté obrazovky. Na zamknutou obrazovku se podíváme několikrát denně, a proto je super, že si ji budeme moct konečně upravit podle našeho stylu. K nastavení bude vlastní styl písma a přidání fotky nebo widgetů. Obrazovek si bude možno vytvořit rovnou několik a měnit si je klidně podle nálady. A pokud byste měli zájem, tak se na obrazovce mohou zobrazovat právě probíhající události, jako například skóre sportovního utkání.

Aplikace Domácnost je od základu předělaná, aby bylo používání chytré domácnosti ještě jednodušší. Po spuštění se vám na hlavním panelu hned zobrazí všechna zařízení své chytré domácnosti spolu s novými kategoriemi klima, světlo a zabezpečení, a jestliže máte doma kamery, tak jejich obraz uvidíte na hlavním panelu taky.

Změnou prošly i Zprávy. Nyní bude možno poslanou zprávu kompletně smazat nebo upravit hned po odeslání, takže už žádné překlepy a omyly. Zprávu si budeme moct označit jako nepřečtenou, abychom se k ní vrátily později, přes Zprávy bude fungovat SharePlay, díky kterému budeme moci sledovat video nebo seriál přímo s kamarády současně a do Zpráv bude možnost posílat poznámky, prezentace, připomínky nebo třeba skupiny panelů v Safari.

Do iOS 16 se vešla i nová umělá inteligence, která vám určitě zpříjemní používání iPhone. Především ovlivní fotoaparát. Můžeme se těšit na nový filtr, který oddělí postavu nebo objekt od zbytku pozadí a rychlé akce s živým textem, jako například zavolání na číslo, převedení měny na jinou nebo přeložení textu do jiného jazyka. To samé platí i při přehrávání videa, kde stačí pouze zastavit na jakémkoliv snímku a text můžete zkopírovat. Diktování bude nyní chytřejší a půjde kombinovat s klasickým psaním na klávesnici.

Safari se dočká lepšího a bezpečnějšího způsobu přihlašování na webových stránkách, aby se už nestalo, že vám heslo někde unikne. Apple vytvořil tzv. přístupové klíče, které šifrují heslo během celého přihlašovacího procesu, takže v případě úniku nebo phishingového útoku heslo perfektně ochrání. Díky tomu jsou přístupové klíče bezpečnější než jakákoliv forma dvoufázového ověření.

Apple Pay se taky nevyhne změn. Nyní si budeme moct zobrazit účtenky a sledovat objednávky přímo v aplikaci Peněženka. Pokud máte v Peněžence nějaké klíče, pak bude možnost je půjčovat přes komunikační služby.

Aplikace zdraví bude mít nyní funkci pro léky a jejich přehled. Samozřejmě vás aplikace upozorní, kdy si máte lék vzít a informace z aplikace budete moct sdílet svým přátelům nebo rodině. Pokud se věnujete cvičení, pak vám s dosahováním tréninkových cílů pomůže aplikace Kondice. I přes to, že nevlastníte Apple Watch, tak iPhone pomocí pohybových senzorů, počtu kroků, záznamů tréninků a dalších parametrů vypočítá odhad spálených kalorií, které následně započítá do denního cíle pohybu.

Funkcí, které dorazily do iOS 16 je nespočet a mě osobně některé věci mile překvapily. Beta verze je už k dispozici, ale oficiálně vyjde iOS 16 až v září 2022 a bude dostupné pro iPhone 8  a novější.

All images including the preview are from the source: https://apple.com

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..